Български English Руский
contact
ОБАДИ НИ СЕ 0894775188
http://imotiplus.eu/

Българи и румънци с най-много собствени жилища

В Европа най-голям дял на собственици на жилища, които не трябва да изплащат ипотека или друг заем за покупката му, има в Румъния – 97%, и България – 95%. Това сочат данни за жилищния фонд на Евростат.

 

В Европа най-голям дял на собственици на жилища, които не трябва да изплащат ипотека или друг заем за покупката му, има в Румъния – 97%, и България – 95%. Това сочат данни за жилищния фонд на Евростат.

В тези две най-бедни страни на общността е и най-нисък процентът на хората, които обитават жилище под наем - между 2 и 3 на сто. Повече от половината от населението на всяка държава членка на Европейския съюз обитава собствени жилища.

Най-много хора живеят на свободен наем в Швейцария – около 56 на сто от населението, като делът на наемателите значително надхвърля дела на собствениците на жилища. Други страни, където значителен процент на хората живеят на свободен наем, е отбелязан в Германия (около 30%), Дания, Холандия и Швеция (по около 25%).

В Швеция около 66% от хората обитават жилища с ипотека или заем. Подобно е и положението в други две северни държави - Норвегия и Исландия (около 63 на сто), Холандия (60 на сто), Дания (52 на сто). Швеция, Швейцария, Норвегия и Холандия са и страните от Европа с най-нисък дял на хората, обитаващи собствено жилище, без тежести на ипотека или заем - между 5 и 10 на сто.

Около 4 от 10 граждани на ЕС живеят в апартаменти, малко над една трета (35%) обитават еднофамилни къщи и една четвърт двуфамилни къщи, сочи европейската статистика.

Най-много хора в апартаменти живеят в Испания, Латвия и Естония - по около 65%. За България процентът е около 47 на сто, като българите притежават над 2,5 млн. жилища в градовете и близо 1,3 млн. жилища в селата. Най-много хора обитават еднофамилни къщи в Хърватия - 71%, Словения - 66%, Унгария - 64%, Румъния и Дания - по около 60%.

Криминално посегателство, кражби или вандализъм срещу жилището са били възприемани като проблем средно от 14 на сто от европейците. За България този показател е 27 на сто, Великобритания и Гърция - по 20 на сто, Холандия - 18 на сто, Румъния - 16 на сто.

Най-висок риск от загубване на жилището поради изпадане в бедност е отбелязан в Румъния – 53% от населението, Унгария (40%), България и Латвия (по 35%). Риск от изгубване на жилището поради бедност практически липсва в Швейцария, Холандия, Норвегия, Ирландия и Исландия.

Дял на живеещите в апартаменти в Европа

Австрия - 43%

БЪЛГАРИЯ - 47%

Великобритания - 14%

Германия - 54%

Гърция - 60%

Естония - 65%

Ирландия - 4%

Испания - 65%

Латвия - 65%

Норвегия - 7%

Полша - 47%

Румъния - 40%

Швеция - 40%

Швейцария - 60%

Финландия - 35%

Франция - 35%

Източник : mediapool.bg

Варна най-добрият град за живеене 05-10-2017

Варна спечели за втори път наградата за най-добър град за живеене на вестник "24 часа" и „Дарик радио".Организаторите обявиха, че класирането представя по-скоро субективни критерии, а не е толкова състезание между кметовете на отделните градове. Прочети още

Как да изберем брокер на имоти? 05-10-2017

Брокери От американската Национална асоциация на брокерите на имоти съветват клиентите да проведат предварителни интервюта с брокери Прочети още

Особености на предварителния договор за продажба на недвижим имот 05-10-2017

Всяка от страните може да предяви иск за сключване на окончателно споразумение Прочети още